På veien mot mer miljøvennlige vaner

3.juli 2021 trådde et forbud mot å bringe i omsetning enkelte engangsprodukter i plast og alle plastprodukter som bidrar til mikroplast i naturen i kraft. Det har ført til at vi alle må finne andre alternativer til plastbestikket og EPS-emballasjen som har vært mye brukt. 

Mer miljøvennlig emballasje er ofte et dyrere alternativ enn plast, og valget av plast har for mange vært enkelt både med hensyn til pris og kvalitet, spesielt i take-away bransjen. Når plastalternativet nå forsvinner fra markedet, er vi nødt til å tenke annerledes og endre vanene våre, sier kategorisjef Peter Håkansson. Samtidig jobber vi i Storcash for å utvikle de beste løsningene for kunde både med tanke på pris, kvalitet og brukervennlighet.

 

Som følge av forbudet er markedet i hele Europa i endring og vi ser at det presses frem en enorm utvikling på miljøvennlige alternativer som vil gi oss en bedre kvalitet enn den vi kjenner i dag. Når dette er produktene vi er tvunget til å velge vil naturlig nok etterspørselen gå betraktelig opp og det må produseres mye større volumer enn tidligere, noe vi på sikt tror vil gi oss bedre priser også på de miljøvennlige alternativene, betrygger han.

 

Vi har allerede flere gode alternativer på plass i butikkene og jobber tett med leverandørene for å kunne tilby et bredt og godt utvalg av alternativer til kundene våre.

Fakta om forbudet

Som følge av et EU-direktiv for reduksjon av miljøkonsekvensene av enkelte plastprodukter, ble det forbud mot engangsplast også i Norge fra 3.juli 2021.

 

Følgende produkter er omfattet av forbudet dersom de er laget helt eller delvis av plast og er beregnet for engangsbruk:

 

  • Bestikk (gafler, kniver, skjeer og spisepinner)
  • Tallerkener
  • Sugerør
  • Take away matbeholdere, drikkebegre, drikkevareemballasje i EPS (isopor)
  • Rørepinner til drikkevarer
  • Ballongpinner
  • Bomullspinner
  • Alle produkter laget av oxo-nedbrytbar plast (såkalt nedbrytbar plast fra fossil råvare)

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Les mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og hvordan du kan slette dem.