Slik sikrer vi god kvalitet på våre produkter med datomerking

I vår forpliktelse til å sikre kvalitet og trygghet for våre kunder, ønsker vi å gi deg en grundig forståelse av holdbarhetsmerking på våre matvarer. Dette er viktig informasjon som vil hjelpe deg å handle med tillit og visshet om produktets kvalitet.

Holdbarhetsdatoen på ferdigpakkede matvarer er satt av produsenten og gir deg informasjon om hvor lenge varen beholder sine spesifikke egenskaper og kvalitet. Det er to hovedformer for holdbarhetsdato: "Best før" og "Siste forbruksdag," og vi vil gå gjennom hva som kjennetegner hver av dem.

Best før: Datoen merket som "Best før" angir den perioden matvaren forventes å beholde sin kvalitet og spesifikke egenskaper i uåpnet emballasje. Det inkluderer ofte et tidspunkt der matvaren vil være på sitt beste. Matvarer merket med "Best før" eller "Best før utgangen av" kan selges selv etter datoutløpet, men butikken har ansvar for å sikre at varen fortsatt har akseptabel kvalitet.

Siste forbruksdag: "Siste forbruksdag" brukes for svært lettbedervelige matvarer som kan utgjøre en helsefare etter datoen. Disse produktene selges ikke etter utløpsdatoen. Informasjon om oppbevaring er alltid inkludert, og generelt kreves kjølelagring med en temperatur på 4 ˚C, med mindre annet er angitt av produsenten.

 

Når det gjelder hvordan datoen skal angis, er det en enkel retningslinje:

  • For produkter med en holdbarhet på under 3 måneder, angis dag og måned.
  • For produkter med en holdbarhet over 3 måneder, angis måned og år.
  • For produkter med en holdbarhet på over 18 måneder, angis år.

 

Noen matvarer, som frisk frukt og grønnsaker, ferske brød og drikkevarer med alkoholinnhold over 10%, har unntak fra holdbarhetsmerking.

Det er produsenten som vurderer og setter holdbarhetsdatoen, basert på kunnskap om råvarer og produksjonsprosesser. Holdbarhetstiden tilpasses vanlige og realistiske betingelser for transport, oppbevaring og salg. Det er også mulig for produsenten å sette ulike holdbarheter gjennom året for samme produkt, tilpasset sesong, temperatur og andre forutsetninger.

For spesifikke tilfeller kan det også være krav om pakkedato eller produksjonsdato i tillegg til holdbarhetsdato.

Vi hos Storcash er dedikert til å gi deg en informert og trygg handleopplevelse. Ved å forstå holdbarhetsmerkingen på våre produkter, kan du velge med tillit og glede, og nyte førsteklasses kvalitet hver gang du handler hos oss.

 

Kilde: Mattilsynet

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Les mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og hvordan du kan slette dem.