Mathåndtering og hygiene: sikre trygg og sunn servering

Effektiv og strenge hygienestandarder er viktig for å sikre trygge, sunne og velsmakende måltider. Enten det er en restaurant, kafé eller cateringtjeneste, spiller korrekt håndtering av matvarer, og gode hygienepraksiser en kritisk rolle i å opprettholde kunders tillit og sikre overholdelse av helsestandarder.

 

Holde det rent og ryddig, og vask hendene. Håndvask er grunnleggende for å forhindre krysskontaminering og spredning av sykdomsfremkallende bakterier. Personalet skal vaske hendene grundig og regelmessig, spesielt etter å ha håndtert rått kjøtt, fisk eller fjærkre. Bruk av desinfeksjonssprit er også viktig for å opprettholde et sterilt arbeidsmiljø. Husk at overflater og redskaper som brukes til å tilberede mat må vaskes ofte. Dette gjelder også kniver, skjærebrett og alle overflater som kommer i kontakt med mat. Kjøkkenkluter må vaskes på kokvask eller legges i klor for unngå bakteriespredning. En ren arbeidsplass er avgjørende for å opprettholde høye hygienestandarder.

 

Matoppbevaring og temperaturkontroll: Riktig lagring av matvarer og kontroll av lagringstemperaturen er avgjørende for å unngå uønsket bakterievekst. Kjøleskap og fryser skal holdes på anbefalte temperaturer for å forhindre vekst av skadelige bakterier. Det er viktig at mat som er varmebehandlet og som skal kjøles ned, kjøles ned så raskt som mulig. Bruk kaldt vann, og rør i maten under nedkjølingen så maten kjøles jevnt ned. Mat som skal tines opp bør alltid tines i kjølerom eller kjøleskap, ikke i romtemperatur. Råvarer og ferdige retter må lagres separat for å unngå krysskontaminering.

 

Riktig matlaging og stekemetoder: Mat skal tilberedes til riktig temperatur for å sikre fullstendig mattrygghet. Ved 70-80 °C dør de farlige bakteriene. Derfor er det viktig at varm mat er rykende varm, og at nedkjøling og oppvarming går forholdsvis fort.  Bruk av steketermometer er en god praksis for å kontrollere at maten er tilstrekkelig kokt eller stekt. Råvarer skal håndteres nøye for å unngå forurensning av ferdige retter.

 

Opplæring av personalet: Alle ansatte skal gjennomgå opplæring om mattrygghet og hygiene. Dette inkluderer riktig håndvask, matoppbevaring, temperaturkontroll og korrekte matlagingsteknikker. Å sørge for at personalet har den nødvendige kunnskapen og forståelsen for riktig praksis er avgjørende for å opprettholde mattrygghet.

 

God mathåndtering og hygiene er ikke bare juridiske krav, men også en forpliktelse overfor kundenes helse og velvære. Implementeringen av grundige praksiser og konstant overvåking av matprosesser vil bidra til å skape en trygg og sunn matopplevelse for alle. Å prioritere mattrygghet er en investering i kundenes tillit og forretningsbærekraft.

 

 

Kilde: Mattilsynet

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Les mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og hvordan du kan slette dem.