Å satse på oss selv er en viktig suksessfaktor

I 2021 hadde vi første kull som tok fagbrev i samarbeid med Storcash. Dette er en super måte for de ansatte å kunne lære mer om både salgsfaget, men også for å få en dypere forståelse for driften av arbeidsplassen sin. For Storcash innebærer det arbeidsplassen tilrettelegger og følger opp, samt at man sitter igjen med en enda mer kompetent og motivert ansatt etter endt kursperiode.

Espen Larsen

 

 

 

  • Ansatt på Kjørbekk siden 2002
  • Årets kollega 2022
  • Tok fagprøven i 2021
  • Hovedverneombud

Kurset har to fulle dager med samlinger i måneden, så det krever at kursdeltakerne leser seg gjennom pensum selv, og ser på tidligere eksamensoppgaver. På kursdagene møtes deltakerne på Brobekk eller via Teams. Fagprøven avsluttes med en skriftlig eksamen og en praktisk del i butikken.

 

 

Hvem er du, Espen?

Jeg har jobbet i Storcash på Kjørbekk i over 20 år, med hovedansvar for frys de fleste av årene. Gjennom disse 20 årene har jeg vært med på den enorme utviklingen Storcash har hatt, hvor jeg mener vi har blitt mer effektive på drift, service og HMS. Jeg er vel, sammen med mange andre, beviset på at Storcash er en arbeidsplass hvor man trives, med både trivelige kunder og kolleger.

Det har vært gøy å utfordre seg selv litt (i en alder av 46), og fagbrev er jo greit å ha på CVen. Det ga en boost med selvtillit å få en bra karakter på eksamen og fagprøven. Jeg fikk alt jeg trengte av støtte og informasjon fra ledelsen da jeg trengte informasjon om organisasjonsstruktur og historikken til Storcash.

 

Hva lærte du om på kurset?

 Det var både interessant og gøy å lære om alle tingene som inngår i salg og butikkdrift. Alt henger på en måte sammen; forretningsplan, markedsplan, økonomi, personale, riktige varer til riktige priser, lover, forskrifter, regler og service. Det å kunne lese og lære om teorien vi utfører i praksis, få en bedre forståelse for helheten og det å kunne bruke erfaringer fra mange år i bransjen satt i et litt nytt lys var interessant. Det var selvfølgelig en fordel at jeg hadde denne erfaringen med meg, men det var artig å se det med nye øyne. Jeg synes det var bra at vi hele tiden ble oppfordret til å bruke Storcash og vår erfaring opp mot pensum, som skapte en bedre forståelse av fagstoffet og bedre forståelse av vår butikkdrift.

 

 

Fortell om selve fagprøven.

Fagprøven er den siste testen før man får fagbrev i salgsfaget med en praktisk del og en teoretisk del. Her er karakterene ikke bestått, bestått eller bestått meget, og oppgaven deles ut av fagprøvenemda. Den praktiske oppgaven var å lage en valgfri salgseksponering hvor alle valg produkt, kampanje, plassering, oppfølging og budsjett skal begrunnes og dokumenteres. Resultatet av kampanjen er ikke det viktigste, heller tankeprosessen rundt valgene og gjennomføringen av eksponeringen som betyr noe for sensorene. Jeg brukte ca. 28 timer totalt på arbeidet med prøven, og denne perioden tok jeg litt permisjon fra jobb. Prøven ble avsluttet med en presentasjon av butikk og salgseksponering, samt en muntlig gjennomgang av den teoretiske delen av oppgaven. Jeg synes det var gøy, men slitsomt å jobbe med oppgaven. Jeg valgte en salgseksponering av varer som den uken var "fokusprodukter" for da hadde jeg både eksponeringsplass, plakater og varer klart i butikk. Jeg valgte også et par mersalgsprodukter som også fikk plass i eksponeringen. Selve fagprøven krever litt selvdisiplin, god planlegging og gjennomføringsevne, og det er greit å være godt forberedt med tanke på pensum og faguttykk til den muntlige presentasjonen ettersom sensorene kan og vil stille spørsmål. 

 

Er det noe av det du lærte i forbindelse med fagbrevet som har gitt deg mer innblikk i dagens drift av Storcash?

Det å lese om salg og service, og også skrive oppgaver med utgangspunkt i egen jobb gjør at du får et nytt fokus på rutiner, arbeidsoppgaver og måten en gjør ting på selv. Denne innsikten gjør at man kanskje ser litt annerledes på måten en selv jobber på, og ønsker da kanskje å endre og forbedre seg. I tillegg har jeg fått et bedre innblikk i driften for hele Storcash, ikke bare egen butikk.

 

Hvilke tips og råd har du til dem som skal ta det neste gang?

Skulle jeg gi tips til de som skal i gang med kurset nå og senere er det å være i forkant lesing og oppgaver. Bruk kursplanen aktivt, og vær forberedt til kursdagene. Da er det lettere å holde motivasjonen oppe, og man slipper "skippertaksdager" for å ta igjen det man ligger etter. Pensum er i utgangspunktet ikke stort, men temaene kan til tider være litt vanskelig å skrive om. Ta til deg tilbakemeldinger fra kursholder og spør gjerne de som har fagbrev (eller andre med kunnskap) om hjelp. 

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å gi deg en bedre brukeropplevelse. Les mer om hvordan vi bruker informasjonskapsler og hvordan du kan slette dem.